Vacatures zoeken

Mijn profiel

Voor werkzoekenden, werkenden of werkgevers in de zorg. Registeer nu en maak je eigen zorgprofiel.

Ouderenparticipatie in het onderwijs

De ouderenzorg is niet populair onder studenten. Geen prettige constatering nu het aantal ouderen in Nederland juist toeneemt. Hoe kan het imago van de ouderenzorg verbeterd worden, zodat studenten gaan kiezen voor een specialisatie in de ouderenzorg?  

20 vertegenwoordigers van MBO-, HBO- en WO-instellingen uit heel Nederland bogen zich over die vraag tijdens de 1e feedbacksessie van het project 'Ouderenparticipatie in het Onderwijs' van Zorgbelang Nederland en Vilans.

Ouderen betrekken bij het onderwijs

Het samenwerkingsproject, gefinancierd door ZonMw, wil studenten weer enthousiast maken voor de ouderenzorg door inspirerende ouderen actief te betrekken bij het onderwijs. Hoe je dit als onderwijsinstelling het beste aanpakt, toetsen Vilans en Zorgbelang Nederland dit jaar in 8 pilots (4 MBO, 2 HBO en 2 WO).

Achterhaald beeld 

Oud zijn wordt door jongeren vaak geassocieerd met verlies en ziekte. Werken met ouderen lijkt hen saai en oninteressant. Het gebrek aan contact tussen jongeren en ouderen, houdt deze vooroordelen in stand. Actieve participatie van ouderen aan het onderwijs kan helpen om dit beeld te herzien. Maar hoe organiseer je dat als onderwijsinstelling?

State of mind  

Ondanks het harnas van budgetten, formatieplaatsen, roosters plus eisen die van buiten opgelegd worden aan onderwijsinstellingen, blijken nieuwe initiatieven wel degelijk mogelijk. Het vereist soms een andere state of mind. Onderwijsinstellingen die hiermee al wel ervaring hebben, zien het als een groot cadeau voor het onderwijs.

Er zijn veel mooie initiatieven waarbij ouderenparticipatie daadwerkelijk een verandering in gang zet. Wat zijn daarbij werkzame elementen? Een paar reacties van aanwezigen tijdens de feedbacksessie: Sluit aan bij de belevingswereld van jongeren, bijvoorbeeld met speed daten Ga niet alleen met elkaar in gesprek maar doe ook dingen samen, hierdoor maak je sneller contact.  Voer geen strakke regie, houd ruimte voor spontaniteit en ongedwongenheid. Breng bij het betrekken van ouderen de veelzijdigheid van het werken met ouderen ook direct in beeld.  

Bron: Vilans

Email: