Vacatures zoeken

Mijn profiel

Voor werkzoekenden, werkenden of werkgevers in de zorg. Registeer nu en maak je eigen zorgprofiel.

Werken gezonde medewerkers langer door?

Medewerkers die een goede gezondheid ervaren denken hun huidige werk – onder voorwaarden –  tot de AOW-leeftijd te kunnen uitvoeren. Daarentegen denken medewerkers, die in een minder goede gezondheid verkeren, tot de leeftijd van 62,5 jaar te kunnen doorwerken 

Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceerde. Het statistiekbureau deed onderzoek onder medewerkers van tussen de 45 tot 65 jaar. Bijna een kwart (23 procent) van de ondervraagden gaf aan een minder goede gezondheid te hebben.

Ervaren gezondheid

Voor de leeftijd tot waarop 45- tot 65-jarige medewerkers willen blijven werken, is het verschil kleiner: medewerkers met een als minder goed ervaren gezondheid willen doorwerken tot 64 jaar, medewerkers met een goede gezondheid een half jaar langer. De ervaren gezondheid is gebaseerd op de vraag ‘Hoe is over het algemeen uw gezondheid?’. Mensen die deze vraag beantwoorden met ‘goed’ of ‘zeer goed’ ervaren een goede gezondheid. Beantwoorden ze deze vraag met ‘gaat wel’, ‘slecht’ of ‘zeer slecht’, dan ervaren ze een minder (dan) goede gezondheid.

AOW-leeftijd

De leeftijd waarop mensen daadwerkelijk met pensioen gaan, ligt nu gemiddeld op 64 jaar en vijf maanden. De AOW-gerechtigde leeftijd bedraagt momenteel 65 jaar en negen maanden.

Kortere werkweek voorwaarde om langer te kunnen doorwerken

Als voorwaarde om tot een hogere leeftijd door te werken noemen medewerkers ‘minder uren of minder dagen per week werken’ het vaakst. ‘Lichter werk, lichamelijk en/of psychisch’ wordt als tweede belangrijke voorwaarde genoemd.

Bronnen: CBS

Een goede gezondheid betekent dat je beschikt over een goede fysieke en mentale conditie, een energiek en levendig gevoel hebt, een goed gevoel over jezelf en kan genieten van je werk. Het SIGRA Vitaliteitshuis helpt je hierbij.

 

Email: