Vacatures zoeken

Mijn profiel

Voor werkzoekenden, werkenden of werkgevers in de zorg. Registeer nu en maak je eigen zorgprofiel.

Van verpleegkundige tot hoogleraar acute ouderenzorg

Op 13 juli 2017 werd Bianca Buurman benoemd tot hoogleraar acute ouderenzorg, verbonden aan het Academisch Medisch Centrum. Ze is de tiende verpleegkundige die hoogleraar is geworden. Tijdens haar werk als verpleegkundige kwam Bianca in de ouderenzorg zoveel dingen tegen die vragen bij haar opriepen, dat ze begon met de opleiding Verplegingswetenschappen. Ze promoveerde in 2011 op een onderzoek naar ouderen die na een verblijf in het ziekenhuis weer naar huis mogen.


Vanuit het AMC is Bianca bezig om in samenwerking met zorgaanbieder Cordaan te komen tot het eerste buurtziekenhuis in Nederland. Ziekenhuiszorg in de eigen omgeving. Geen eerstelijnsbedden voor tijdelijke opvang, die bestaan al, maar echt het verplaatsen van de ziekenhuiszorg naar de woonwijk. Dan is bijvoorbeeld de samenwerking met de wijkverpleging zoveel makkelijker en logischer. Bovendien wordt het dan misschien eenvoudiger om mensen te interesseren voor ouderenzorg in de wijk. Dat hebben we nodig.

Bianca is hoogleraar acute ouderenzorg geworden, omdat er op dit vakgebied nog relatief weinig gebeurt in Nederland, terwijl er veel vraagstukken zijn rondom de acute ouderenzorg die echt onderzoek verdienen. Ze wil die agenda aanjagen. 'Wat heeft de oudere met een acute zorgvraag nodig? Hoe doen we dat in de keten? Wat zijn de barrières? En dan gaat het niet alleen om gezondheidsproblemen bij die oudere, maar bijvoorbeeld ook om het wegvallen van mantelzorg.'

Op haar benoeming heeft Bianca veel reacties gekregen. Het leukste vond ze dat veel verpleegkundigen die haar verder helemaal niet kennen, melden hoe goed ze dit voor het vak vinden. En dat ze hopen dat er vooral praktijkgericht onderzoek zal worden gedaan, zodat ze de resultaten kunnen toepassen in hun werk. Dat is ook precies wat Bianca hoopt te kunnen doen.

Bron: Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland

Email: